Farsangi szalagos fánk


Hozzávalók:

- 30 dkg liszt átszitálva
- 2 dkg élesztő
- 1.8 dl tej
- 2 ek cukor
- 0.2 dl vizben pár csepp rumaroma
- 2 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 4 dkg vaj
- olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és 2 ek lisztet és 1 kk cukrot teszünk bele, picit összekeverjük, 15 percig kelni hagyjuk.
A rumaromás vizet langyosítjuk, és a cukrot kevergetve feloldjuk benne.
A lisztet tálba öntjük, bele a tojás sárgája, az élesztős tej, só, citromhéj, cukros rumaroma.
Fakanállal vagy robotgép dagasztó spiráljával kevergetjük, elősször a maradék langyos tejet adjuk hozzá apránként, majd az olvasztott vajat is apránként. 6-8 percig dagasztjuk, hólyagos lágy tészta legyen. Letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen, sütő felett vagy radiátoron kelesztjük kétszeresére 45 perc alatt.
Olajozott deszkár borítjuk, finoman átgyúrjuk, és kinyújtogatjuk kézel, majd olajozott pohárral,vagy pogácsaszaggatóval fánkokat szaggatunk, amiket lisztezett deszkára sorakoztatunk kis távolsággal, mert még kelni fog, 25 percig pihentetjük őket.
Olajat teszünk serpenyőbe, és közepes hőmérsékletűre melegítjük. Egy kis fánkdarabot csípünk, és kipróbáljuk az olaj hőmérsékletét, ne süljön túl gyorsan, mert kívülről megég, belül meg nyers marad.
Aki bizonytalan, 1 fánkkal próbálkozzon elősször.
Ha jó az olaj, a fánkok közepénél kicsit benyomjuk az ujjunkkal, és a mélyedéssel lefelé fordítva beletesszük az olajba és fedőt teszünk rá. Kb 1- 1 és fél percig süssük, vegyük le a fedőt, fordítsuk meg és másik oldalát is süssük kb 1 percig de már fedő nélkül.
Papírtörlőre szedjük, és porcukorral szórjuk.
Aki szereti, lekvárt-öntetet kínál mellé vagy pudingot.
Tortadíszítő kinyomóval lekvárt nyomhatunk a közepébe.




Nincsenek megjegyzések: